Hoe plan je een gezond etentje: tips en recepten
Nieuwe gezonde recepten nodig voor een aankomend etentje? Probeer dit menu eens en met een beetje creativiteit en planning zullen je gasten versteld staan van jouw kookkunsten:
- Rauwe groenten met knoflook-witte bonen hummus
- Gemengde groene salade met verse kruiden, venkel, sinaasappel, en citrus vinaigrette
- Gestoofde kip en groenten met witte wijn
- Verse bessen met balsamicoglazuur en ahorn-amandel-yoghurt
Gezond eten serveren tijdens een etentje is niet iets wat mijn grootmoeder (of wie dan ook in de jaren zestig) zou hebben gedaan. In die tijd waren rijke, zware maaltijden een hoofdbestanddeel van etentjes, en werden de gasten verwend met een overvloed aan romige, vette "speciale gelegenheid" gerechten.
Ik weet dit omdat ik de receptendoos van mijn grootmoeder heb geërfd, die een echte blik in het verleden biedt. Daarin zaten (naast 16 recepten voor taart) verschillende menu's en boodschappenlijstjes voor etentjes, waar ze beroemd om was. De maaltijden waren rijk aan vlees, zetmeel, boter en room, en op haar boodschappenlijstje stonden altijd sigaretten. Wat zijn de tijden veranderd.
Telkens als ik een etentje organiseer, merk ik dat de gasten de lichte, verse, gezonde gerechten die ik graag serveer echt op prijs stellen. En ze verlaten de tafel met een voldaan, maar niet volgepropt, gevoel
De tijd en moeite die je steekt in het bereiden van een maaltijd voor vrienden is een geschenk op zich. En wat is een beter cadeau dan een maaltijd die zowel lekker als gezond is?
Hoe organiseer je thuis een gezond etentje?
Het eten dat je serveert is natuurlijk het hoogtepunt van een gezond etentje. Hier zijn enkele tips om jouwgezond etentje-maaltijden extra speciaal te maken:
1. Kies voor kleurrijk eten.
Gerechten met een scala aan kleuren zien er bijzonder aantrekkelijk en speciaal uit, dus neem veel gezonde, kleurrijke groenten en fruit op in jouw maaltijd. Ik begin graag met salades omdat er zo'n breed scala aan groenten en fruit in kan.
Eenvoudige soepen zoals een pompoen- of broccolisoep zijn ook een kleurrijk begin van de maaltijd. Ik eindig meestal met een fruitig dessert. Zelfs zoiets eenvoudigs als een gemengde fruitsalade kan oogverblindend zijn.
2. Verras je gasten met unieke ingrediënten.
Het is verbazingwekkend hoe de toevoeging van een of twee onverwachte ingrediënten een alledaags gerecht specialer kunnen maken. Geroosterde wortels zien er feestelijker uit als ze worden gegarneerd met felgroene pistachenoten en je zorgt zo voor wat gezonde omega-3 vetten. Door een paar flinterdunne plakjes peer aan je salade toe te voegen, maak je hem van routineus tot restaurantwaardig, en voeg je stiekem ook nog wat extra fruit toe aan het menu. Een paar gedroogde bessen in je rijst, een handvol verse kruiden in je salade, een laagje sesamzaadjes op je vis - het zijn de kleine dingen die laten zien dat je om ze geeft.
3. Voeg creativiteit toe aan jouw presentatie.
De eenvoudigste gerechten kunnen er bijzonder uitzien met een spectaculaire presentatie. Een keer maakte ik voor een etentje een groente-granenschotel die in een pompoen gebakken was. Het recept was eigenlijk heel eenvoudig, maar toen ik de hele pompoen op tafel zette en de deksel optilde, reageerde iedereen enthousiast.
Als je voor iedereen opschept en je hebt meerdere items op het bord, laat dan ruimte rond elk item om ze van elkaar te onderscheiden (dit helpt ook bij portiecontrole). Een andere restauranttruc is om je grillkunsten te tonen door je perfect gegaarde vis of kip boven op een kleine plas saus te leggen in plaats van deze te bedekken. Voeg vervolgens een takje verse basilicum of een toefje gehakte peterselie toe om het bord op te leuken.
4. Breng de stemming erin.
Als je naar een leuk restaurant gaat, let je niet alleen op het eten maar ook op de omgeving. Zachte muziek (of feestelijk, als je in die stemming bent), zachte verlichting of kaarslicht, glanzend zilverwerk, sprankelende glazen, mooi linnengoed en bloemen helpen allemaal om een maaltijd extra speciaal te laten voelen. Neem dus de tijd om de sfeer te bepalen - jouw gasten zullen zich verwend voelen.
Als de stemming goed is, zijn mensen geneigd te ontspannen en echt van hun eten te genieten. Als het tempo iets lager ligt, zullen je gasten aan tafel blijven zitten en gezellig kletsen. Het is altijd fijn om de tijd te nemen om het wat rustiger aan te doen en van elkaars gezelschap te genieten.
Hoe ziet een gezond feestmenu eruit?
Als ik een gezond menu voor een etentje plan, maak ik graag dingen die niet veel last-minute gedoe in de keuken vereisen. Op die manier kan ik ook van het feest genieten.
Ik maak niet te veel voorgerechten, want ik wil dat de gasten nog trek hebben als ze aan tafel gaan. Ik begin meestal met een frisse salade, en voor het voorgerecht gebruik ik vaak langzaam bakkende gerechten. Eenpansgerechten zijn niet moeilijk te bereiden, maar hun lange kooktijd suggereert dat je uren bezig bent geweest om iets speciaals voor je gasten te bereiden. Ze laten het huis ook heerlijk ruiken. Bovendien hoef je geen voorgerecht en aparte bijgerechten te bereiden, dus je bespaart er veel tijd mee.
Gezonde dinerfeest recepten voor zes
Als je bij mij thuis zou komen eten, zou ik de onderstaande maaltijd waarschijnlijk voor je maken.
We beginnen licht met een voorgerecht van rauwe groenten en een heerlijke twist op hummus, dan beginnen we de maaltijd met een mooie gemengde groene salade met een paar speciale ingrediënten. Als voorgerecht hebben we een eenpansgerecht van gestoofde kip en groenten in witte wijn, en we sluiten af met een parfait van verse bessen.
Voorgerecht: Rauwe Groenten met Knoflook-Witte Bonen Hummus
Deze hummus is gemaakt van cannellini bonen, die mild van smaak zijn en heel zacht, dus de textuur is superzacht. Ik hou ervan om de smaak op te pompen met veel citroen en knoflook.
Ingrediënten:
- 2 blikken (15-ounce, 425 g) cannellini of kleine witte bonen
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 teentjes knoflook, licht geplet met de zijkant van een mes
- Sap van een citroen
- ½ kopje (12 g) verse basilicumblaadjes
- ¾ theelepel zout, of naar smaak
- Versgemalen peper
- Verse groenten om te dippen: in plakjes gesneden komkommer, wortel, paprika, cherrytomaatjes, selderijstengels, licht gestoomde aspergespiesjes, broccoliroosjes
Instructies:
- Giet het vocht van de bonen af, spoel ze onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Doe de bonen, olijfolie, knoflook, citroensap, basilicum, zout en peper in een blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa.
- Serveer met groente dippers.
Opmerking: Voor een mooie presentatie serveer ik de hummus graag in een kommetje van een uitgeholde krop paarse kool (of een paprika). Zet het kommetje in het midden van je serveerbord, en omring het vervolgens met je groentedipjes.
Voordat je de citroen voor dit recept gaat persen, snij je de schil eraf met een dunschiller en zet je die apart in de koelkast. Deze citroenschil gebruik je als topping voor je dessert.
Gemengde groene salade met verse kruiden, venkel, sinaasappel en citrusvinaigrette
Gewone salades zijn meestal gewoon wat gemengde groenten met dressing, maar door een paar ongewone ingrediënten toe te voegen, zoals verse dille, geschaafde venkel en sinaasappelschijfjes, wordt deze salade dinerwaardig.
Voor de sladressing:
- 1/3 kop (80 ml) extra olijfolie van eerste persing
- 3 eetlepels vers citroensap
- 1 theelepel suiker, honing, of agavesiroop
- 1 theelepel korrelige mosterd
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Voor de salade:
- 12 kopjes (350 g) gemengde baby sla en groentes (probeer mixen te vinden met een scala aan kleuren en texturen, zoals sla, boerenkool, spinazie, radicchio, frisée). Was, spoel en koel enkele uren van tevoren, zodat de bladeren zo knapperig mogelijk zijn.
- 2 venkelbollen, topjes verwijderd, bollen flinterdun gesneden dwars op de nerf
- 2 verse sinaasappels, geschild, doormidden gesneden en in dunne plakjes gesneden
- 1 eetlepel verse dilleblaadjes
Instructies:
- Doe alle dressingingrediënten op de bodem van een slakom die groot genoeg is voor de salade-ingrediënten en meng goed met een lepel of garde.
- Voeg de sla, de geschaafde venkel, de sinaasappelschijfjes en de dille toe.
- Schep alles goed door elkaar en serveer direct.
Gestoofde kip en groenten met witte wijn
Kip in een witte wijnsaus smaakt "fancy", maar het is makkelijk te maken. Ik geef de voorkeur aan witte wijn voor dit gerecht, hoewel je ook rode wijn kunt gebruiken als je dat lekker vindt. Ik hou ervan om er veel groenten bij te doen, zodat het een echte eenpansmaaltijd wordt. Als je die hebt, is het heel lekker als je het serveert in brede, ondiepe kommen. Serveer er eventueel goed, knapperig stokbrood bij.
Ingrediënten:
- 6 halve kippenborsten, uitgebeend, zonder vel
- ½ kopje bloem
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- 3 eetlepels olijfolie
- 12 wortelen, geschild, in de lengte gehalveerd en in stukken van 5 cm gesneden
- 1 gele ui, geschild, doormidden gesneden en in dunne plakjes gesneden
- 4 stengels selderij, in 5 cm gesneden
- 2 preien, alleen het witte gedeelte, in stukjes van 2,5 cm gesneden
- 12 grote witte of bruine champignons, in vieren gesneden
- 1 sjalot, gepeld en grof gehakt
- 2 kopjes (500 ml) kippenbouillon
- 2 kopjes (500 ml) droge witte wijn
- 1 eetlepel gehakte verse dragon
- ¼ kopje (15 g) gehakte Italiaanse peterselie
Instructies:
- Dep de stukken kip droog met een papieren handdoek. Hak elke borsthelft in twee stukken. Roer in een middelgrote kom de bloem, zout, peper en paprikapoeder door elkaar.
- Verhit de olijfolie in een grote, zware braadpan op middelhoog vuur.
- Wentel de stukken kip aan alle kanten in het bloemmengsel en bak ze in kleine porties aan elke kant. (Haal de stukken kip uit de braadpan en zet apart.
- Voeg de wortels, uien, selderij, prei, champignons en sjalot toe aan de braadpan en roer gedurende 5-7 minuten om de groenten zacht te laten worden.
- Voeg de kippenbouillon en de witte wijn toe. Breng de vloeistof aan de kook, kook en roer om eventuele bruine stukjes op de bodem van de braadpan los te maken.
- Voeg de dragon toe en leg de stukken kip op de groenten. Zet het vuur laag, dek de stoofpan af en laat 45 minuten sudderen, af en toe roeren, tot de kip gaar is.
- Garneer met verse peterselie.
Verse bessen met balsamicoglazuur en ahorn-amandel-yoghurt
Dit dessert is eenvoudig, maar het maakt een statement. Vertrouw me op de balsamico azijn. De smaak is niet zo scherp als andere azijnsoorten, en als het met een beetje suiker tot een siroop wordt gekookt, brengt het de zoetheid van het fruit naar boven. Als je geen verse bessen hebt, kun je ook bevroren bessen ontdooien. Dit is ook lekker met perziken.
Ingrediënten:
- 1 kop (240 ml) balsamico azijn
- 4 eetlepels bruine suiker
- 6 kopjes verse gemengde bessen
- 2 kopjes (450 g) magere, gewone Griekse yoghurt
- ¼ kopje (60 ml) ahornsiroop
- ½ theelepel amandelextract
- Dungesneden schil van een citroen
Instructies:
Meng in een kleine sauspan de balsamicoazijn en de bruine suiker. Zet het op een middelhoog vuur, breng het aan de kook, zet het vuur dan laag en laat het ongeveer 20 minuten sudderen, terwijl je een paar keer roert, tot het azijnmengsel tot ongeveer de helft is ingekookt. Het mengsel moet stroperig zijn. Giet het balsamicoglazuur in een kommetje en zet het op kamertemperatuur om af te koelen. Dit kan van tevoren worden gemaakt.
Roer de yoghurt, ahornsiroop en amandelextract zachtjes door elkaar. Dit kan tot een paar uur van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard.
Als je klaar bent om te serveren, verdeel je het fruit over 6 serveerschalen. Besprenkel de balsamicoglazuur over de bessen en bedek ze met de ahorn-yoghurt. Bestrooi met citroenschil en serveer.
Nog meer inspiratie nodig voor de feestdagen? Bekijk dit recept voor winterpasteitjes en andere feestelijke recepten op MyFoodboost: https://www.myfoodboost.be/nl/...
Waarom beginnen met indoor fietsen?
Hoe stikstofoxide en een gezonde leefstijl je hart kunnen ondersteunen
Gerelateerd
Alle artikelenDe juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken
De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.
De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?
Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.
Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts
Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.