Circadiane Ritme Sport Timing

Synchroniseer met je innerlijke klok

Leer wat de beste tijd is om te ontwaken, eten, werken, trainen, rusten en slapen voor optimale prestaties en een optimaal welzijn. Het menselijke circadiane ritme, een belangrijk aandachtspunt van de chronobiologie, wordt gecontroleerd door onze biologische klok, die verantwoordelijk is voor verschillende aspecten van het functioneren van organen, de bloedsomloop en slaapcycli.

Circadiane lichaamsritme
Veel processen in ons lichaam met fysiologische of nutritionele relevantie voor ons lichaam hebben een circadiaan ritme. Ze volgen dus een cyclus van 24 uur. De circadiane ritmes van ons lichaam staan onder controle van een zogenaamde Master Clock (de suprachiasmatische kern in de hypothalamus) en van perifere circadiane klokken die in bijna alle organen en cellen aanwezig zijn.

Verstoring van de klok
In onze hedendaagse samenleving zijn er veel externe factoren die onze interne klok kunnen beïnvloeden. Deze variëren van extreme activiteiten zoals het werken van nachtelijke diensten of het reizen naar plaatsen in een andere tijdzone tot minder extreme maar vaker voorkomende prikkels zoals blootstelling aan licht gedurende de nacht, het op onregelmatige tijden eten of een sociale jetlag, wat betekent dat er een verschil is tussen onze interne klok en onze sociale klok.

Voeding in relatie tot de klok
Wanneer we eten is net zo belangrijk als wat we eten. Er zijn onderdelen van het timen van eten die van invloed zijn op onze interne klok: regelmaat, frequentie en tijdstippen van maaltijden.

Nuttige tips om je dagelijkse voeding te synchroniseren met je biologische klok zijn:
• Begin je dag met een evenwichtig en compleet ontbijt
• Nuttig 3 maaltijden met daarbij één of twee snacks indien nodig.
• Als het mogelijk is, plan dan je dagelijkse maaltijden en probeer het overslaan van maaltijden te vermijden.
• Zorg voor balans in je dagelijkse maaltijden. Probeer zoete snacks die weinig voedingswaarde hebben maar veel calorieën bevatten te vermijden.
• Pas je eetschema aan. Vermijd het uitstellen van de lunch.
• Eet regelmatig. Vind je individuele eetpatroon en probeer je daar zo veel mogelijk aan te houden.

Hoe je dagelijkse routine aan te passen
Timing is belangrijk en is van toepassing op meer dan alleen de tijd waarop je opstaat. Je eten, werken, trainen, rusten en slapen kunnen je uit balans brengen als je het op de verkeerde momenten doet.
De dagelijkse routine op de afbeelding werkt als algemeen geldend startpunt. Je kunt deze aanpassen aan jouw levensstijl en voedingsbehoeften om je ideale routine te creëren. Pak het rustig aan en pas de veranderingen geleidelijk aan in. Als je jezelf ertoe zet van de een op andere dag drastische veranderingen door te voeren, dan zul je je systeem onder druk zetten en zul je er geen blijvende gewoonten van maken.

Circadiane Ritme

Gerelateerd

Alle artikelen
De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

De juiste verhouding macronutriënten berekenen om jouw doelen te bereiken

Auteur: Susan Bowerman

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over mensen die hun macro's willen "tellen". Het bijhouden van de inname van de "grote drie" macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je caloriebehoeften en doelstellingen kan het tellen van macro's een manier zijn om de juiste hoeveelheden van deze vitale voedingsstoffen binnen te krijgen en je te helpen je doelen te bereiken.

Lees meer

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

De voordelen van proteïnepoeder: hoe maak je een voedingsshake?

Auteur: Susan Bowerman

Proteïne vervult vele vitale functies in het lichaam. Behalve dat het een van de bouwstenen is van ons haar, huid, nagels, organen en spieren, bevordert het ook de spiergroei en helpt het de eetlust onder controle te houden. Tegenwoordig zijn er tal van proteïnesupplementen die je kunnen helpen aan jouw dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen: proteïnepoeders, kant-en-klare shakes en proteïnerepen.

Lees meer

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Hoe om te gaan met een verouderde huid: 7 Do's en Don'ts

Auteur: Laura Chacon-Garbato

Ouder worden heeft positieve aspecten, zoals ervaring en wijsheid. Maar er zijn ook nadelige aspecten. Zo verliest onze huid elasticiteit en stevigheid naarmate we ouder worden. Als deze veranderingen eerder optreden, spreken we van vroegtijdige veroudering.

Lees meer